League of Legends bettingsidor

Vi listar och recenserar de bästa spelbolagen för League of Legends betting så du kan hitta det som passar dig bäst. 

League of Legends, eller LoL som det kallas, är världens största Esport sett till spelare. Det gör så klart att intresse från spelbolag uppstår, då det finns stor potential här.

Men som med mycket annat så finns det en del saker att tänka på innan man väljer vilka LoL bettingsidor att spela på. Här hittar du listor för de bästa spelbolagen och guider för hur du bettar på League of Legends.

 

Spelbolag

Bonus

Omsättningskrav

Minsta odds

Pixel bet esport

Spelbolag med fokus på Esport
Omsättningskrav: Inga
Minsta odds: Inga

Spelbolag med fokus på Esport

Inga krav

Inga krav

Cherry Casino logga

Klassiskt spelbolag 
Omsättningskrav: Inga
Minsta odds: Inga

Klassiskt spelbolag

Inga krav

Inga krav

Hajper logga

Betta enkelt med BankID
Omsättningskrav: Inga
Minsta odds: Inga

Betta enkelt med BankID

Inga krav

Inga krav

Snabbare logga

Supersnabb betting med BankID
Omsättningskrav: Inga
Minsta odds: Inga

Supersnabb betting med BankID

Inga krav

Inga krav

League of Legends betting

League of Legends betting kan gå till på olika sätt. Precis som när man bettar på andra sporter så finns det många olika teorier om vad som fungerar bäst. Spelar du inte League of Legends själv (vilket vi rekommenderar om du vill betta på det) så kan du fortsätta läsa längre ner hur spelet fungerar och vad det går ut på. Vill du hellre titta på en match så kan du göra det på Twitch.tv där många streamar League of Legend.

Det spelas matcher och turneringar i LoL året runt så det finns många matcher att betta på. Spelbolagen som erbjuder spel på LoL är många, så det är värt att ta en titt vart du kan hitta bäst bonus och odds för dig. Matcherna streamas på Twitch.tv där du kan följa med live i matchen du bettat på, alternativt på spelbolagens egna sida där de också visas. Det finns flera sätt att betta på League of Legends och vi reder ut de vanligaste alternativen som erbjuds.

Matchbetting

Det här är det vanligaste i de flesta sporter man kan betta på. Det innebär helt enkelt att man bettar på vilket lag som vinner en match. Viktigt att tänka på är att en match kan innebära flera kartor, då vissa matcher spelas bäst av 3 eller bäst av 5. I League of Legends kan det inte bli oavgjort på en karta, kartan fortgår tills ena laget har lyckats förstöra Nexus och således vinner kartan.

League of Legends odds med handikapp

Handikapp odds inom esporten fungerar likadant som  inom den traditionella sporten. I en bäst av 3 eller bäst av 5 match kan du betta med handikapp. Är ena laget överlägset så brukar oddsen inte vara så attraktiva, men med handikapp odds så jämnas matchen och oddsen ut. Om du tror att ena laget är överlägset och bettar med -1.5 i handikapp så får det laget börja med ett fiktivt underläge på -1.5 vinst i kartor. Det innebär att det laget måste vinna med 2-0 i kartor. Om du däremot bettar med +1.5 i handikapp på det svagare laget så får de börja med ett fiktivt övertag på 1.5 vinst i kartor och bara behöver vinna 1 av 3 kartor för att ditt bet ska gå in. I det sistnämnda fallet blir oddsen såklart lägre.

Betting på antal kartor

Du kan också betta på hur många kartor du tror att det kommer spelas totalt under en match. Om du tror att lagen är jämna och matchen kommer kräva alla 3 kartor för att avgöras till exempel. Ett annat alternativ är att betta på rätt resultat, dvs 2-1 eller 2-0 i kartor till det ena laget i en bäst av 3 match. Eller att ett lag vinner 0, 1 eller 2 kartor. På detta sätt kan du öka oddsen markant, framförallt om ena laget är stora favoriter.

Betta på vilket lag som vinner en turnering

Detta innebär att du bettar på vilket lag som tar hem förstaplatsen i en turnering. Det spelar ingen roll om laget förlorar någon karta här och där, så länge de tar sig hela vägen fram till final och vinner den. Ju tidigare du lägger ditt bet desto bättre odds får du. Ju längre turneringen går och för varje match ett vinner så kommer oddsen på att de vinner hela turneringen att sjunka.

Livebetting på League of Legends

 Att betta live betyder att du bettar under tiden som matchen pågår. Under matchens gång kommer oddsen att variera beroende på vad som händer. Här kan man få bättre odds om exempelvis ett lag får en dålig start men du tror att de kommer vända och vinna. Bettar du live så kommer oddsen på din favorit i det fallet öka. För att betta live bör man givetvis också kolla på matchen live för att hänga med i svängarna.

Övrig betting på League of Legends

Det finns ytterligare saker att betta på, här är några andra alternativ som finns.

Vilket lag som vinner en karta: Du kan betta på vilket lag du tror vinner första kartan, andra kartan och/eller tredje kartan.

Vilket lag som får first-blood: Du kan betta på vilket lag du tror får first blood på första kartan, andra kartan och/eller tredje kartan.

Vilket lag som förstör första tornet: Du kan betta på vilket lag du tror förstör första tornet på första kartan, andra kartan och/eller tredje kartan.

Vilket lag som dödar första Rift Herald: Du kan betta på vilket lag du tror dödar första Rift Herald på första kartan, andra kartan och/eller tredje kartan.

Vilket lag som dödar första Draken: Du kan betta på vilket lag du tror dödar första draken på första kartan, andra kartan och/eller tredje kartan.

Vilket lag som dödar första Baron: Du kan betta på vilket lag du tror dödar första Baron Nashor på första kartan, andra kartan och/eller tredje kartan.

Vilket lag som förstör första inhibitor: Du kan betta på vilket lag du tror förstör första inhibitor på första kartan, andra kartan och/eller tredje kartan.

Kills udda/jämnt: Detta innebär att de sammanlagda antalet kills ska vara antingen udda eller jämnt på första kartan, andra kartan eller tredje kartan.

Som du förstår så finns det mycket att betta på inom League of Legends och har du koll på lagen som möts så finns det många sätt att öka oddsen på. Exempel som vi har skrivit om utgår från en match i bäst av 3 kartor. Det spelas ibland bäst av 1 eller bäst av 5 kartor, där spel kan variera. Återigen rekommenderar vi att du följer League of Legends scenen, eller åtminstone det laget du vill betta på.

League of Legends för nybörjare: Så fungerar det

League of Legends är världens största esport och ett mycket komplext spel. Här ska vi försöka förklara så lättförståeligt som möjligt vad spelet går ut på, hur tävlingar går till och hur man kan betta på League of Legends.

Det finns flera olika varianter man kan spela men här kommer vi fokusera på den populäraste, 5 mot 5 Summoner’s Rift. Detta spelas i 2 lag mot varandra, med 5 spelare i varje lag som kontrollerar varsin champion (karaktär). Det finns över 140 stycken champions att välja mellan i LoL, med olika styrkor och svagheter. Varje champion besitter 5 stycken förmågor, 1 passiv, 3 vanliga och 1 ultimate. Att bryta ner alla förmågor för varje champion kommer vi inte ägna oss åt här. Med 2 lag om 5 spelare och 140+ champions att välja mellan så finns det extremt många olika kombinationer. Det är också en av anledningarna till spelets popularitet, man kan spela tusentals gånger och ändå inte tröttna för att man aldrig spelat just med eller mot en viss kombination av champions tidigare. League of Legends spelas som sagt 5 mot 5 och varje spelare utgör en viktig roll i sitt lag, det är viktigt att ha olika styrkor och förmågor i sitt lag för att kunna fungera som en enhet. Ungefär som att ha anfallare, mittfältare och försvarare i fotboll.

Varje lag har varsin bas, ena laget i nedre vänstra hörnet och det andra laget i övre högra hörnet. (se bild) För att vinna spelet måste ena laget ta sig in i motståndarens bas och förstöra motståndarens huvudbyggnad, som kallas för Nexus. Men vägen dit är inte lätt, innan du når Nexus kommer du möta flera vakttorn på vägen, samt motståndarnas champions.

Som bilden visar så finns det tre vägar till basen, dessa kallas för lanes. Mer specifikt top lane, middle lane och bottom lane. De gröna områdena emellan varje lane kallas för jungle. Varje lane har vakttorn, ett yttre vakttorn nära mitten av en lane, ett inre vakttorn närmare basen och ett vakttorn precis innanför basen. För ett lag att ta sig in i basen krävs att man slår sönder dessa tre vakttorn på vägen. Efter det tredje vakttornet finns en mindre kristall liknande byggnad som kalla inhibitor, när vakttornen är förstörda finns inget som skyddar inhibitorn förutom motståndarnas champions. Man måste ta sönder en inhibitor innan man kan förstöra Nexus, men runt Nexus finns ytterligare två vakttorn som skyddar huvudbyggnaden, som du behöver förstöra innan du faktiskt förstör Nexus. Att förstöra motståndarens Nexus gör som sagt att man vinner spelet.

Olika lanes och hur man tar sig in i basen

Hur tar man sig då förbi tornen och in i basen? Tornen är starka, de tål mycket skada och ger mycket skada när de attackerar. I varje bas tillverkas små hjälpare som kallas minions, dessa spawnas automatiskt och delas upp i varje lane. Dina minions attackerar den första motståndaren de möter i sin lane, oftast minions från motståndaren. Man kan inte kontrollera sina minions men dom är viktiga ändå. Dom fungerar som en sköld, när du ska förstöra ett torn så kan dina minions gå in först och ta all skada medans du slår på tornet. Dessutom får du pengar och experience om du dödar motståndarens minions. Pengar kan du köpa utrustning och vapen för som gör dig starkare, experience gör att du går upp i level och dina förmågor blir starkare. Eftersom du möter en motståndare med samma mål som du är det viktigt att samla på sig pengar och levels så du blir starkare än dom. I början av spelet är man level 1 och den maximala leveln man kan nå är 18. En champion i level 1 är mycket svag och blir starkare allt eftersom man går upp i levels. Man vill hela tiden vara samma eller högre level än motståndaren, halkar man efter är det lätt att motståndaren blir för stark och gör det svårt för dig att komma ikapp. Skulle motståndaren bli för stark, eller om du har lite hp (liv) kvar, kan du stå under ditt egna torn och slåss under skydd men ibland kan inte ens ditt torn skydda dig. Att lära sig i vilka situationer man ska vara aggressiv och i vilka situationer man ska ta ett steg tillbaka är avgörande för din framgång i spelet. Till din hjälp har du en mini karta som ger en översikt över hela spelplanen. På mini kartan kan du se vart dina lagkamrater befinner sig och i vissa fall vart dina motståndare befinner sig, om dom är i närheten av någon i ditt lag eller en av dina byggnader. Det hjälper dig att ta bra beslut, om du exempelvis har det svårt mot en motståndare och funderar på att falla tillbaka men samtidigt ser att du har en lagkamrat som är på väg att hjälpa dig, kan det vara bättre att stanna. Då får ni övertag 2 mot 1 och kan förhoppningsvis döda motståndaren.

När du dödar en motståndare får du också pengar och experience points, mycket mer än om du dödar minions. Dessutom tar det en stund för motståndaren att komma tillbaka i spelet efter denne har dött. Det ger dig tid att i lugn och ro ta dig framåt i en lane, eller att gå tillbaka till basen och handla utan att låta motståndaren ta sig framåt.

En vanlig uppställning är att man har en champion i varje lane så varje spelare får så mycket pengar och experience som möjligt. De övriga 2 spelarna har andra roller i laget. En av dom agerar support till en av de andra, ofta i bottom lane. Men kan även byta lane om det går sämre för en lagkamrat. En support får sina pengar från att köpa någon form av utrustning som ger pengar utan att döda minions. Experience kommer från att assistera när lagkamraten dödar minions eller andra champions. Den femte spelaren brukar hålla till i djungeln (skogen mellan lanes), där det också finns neutrala monster som ger pengar och experience. Eftersom junglaren springer i skogen mellan lanes, utan att motståndaren kan se honom, så är han i en bra position för att assistera sina lagkamrater. Han kan komma ut från skogen när som helst och vart som helst för att överraska motståndaren. Junglaren har en viktig roll i att assistera lagkamraterna genom att döda motståndarens champions. Detta gör att man kan ta kontroll över en lane medans motståndaren är ute i spelet och få ett försprång. Det är så klart också viktigt att se upp när motståndarens junglare närmar sig.

Det är som sagt ett komplext spel och mycket att ta in, så låt oss sammanfatta innan vi går vidare. Man vinner spelet genom att förstöra motståndarens Nexus. Man kan inte attackera Nexus innan man har förstört minst ett yttre torn, ett inre torn, ett torn precis innanför basen, en inhibitor och de båda tornen som vaktar Nexus. Det finns 5 spelare i varje lag, en som spelar top lane, en som spelar middle lane, en som spelar bottom lane, en som agerar support och en junglare. Minions är en viktig källa till pengar och experience och låter dig attackera torn utan att tornen skjuter på dig. Motståndarna kommer försöka försvara sina torn, attackera dina torn och döda din champion. Lyckas du döda motståndarens champion för du extra pengar och experience, förstör du ett torn får ditt lag också extra pengar. Pengarna kan du spendera på utrustning som gör dig starkare, så du kan döda motståndare och förstöra torn snabbare och enklare.

Olika faser och hur turneringar spela i League of Legends

Innan spelet börjar så får varje lag banna champions, att banna en champion innebär att utesluta den från spelet så motståndaren inte kan välja att spela med den. Detta är en väldigt viktig fas för att försöka skapa sig ett bra läge innan matchen har börjat. Man brukar dela upp en match i olika faser kallade early game, mid game och late game. Det finns inga specifika tider för de olika faserna, men early game brukar det kallas innan man har förstört första tornet. 

I early game fasen håller spelarna sig i sin lane och döda minions för att maximera pengar och experience och göra det svårt motståndaren att få pengar och experience. Junglaren är väldigt viktig i början av spelet när motståndaren är svag, då resulterar ofta en koordinerad attack 2 mot 1 i att motståndaren dör. Det ger ett övertag i pengar och experience tidigt i matchen. Det övertaget används för att förstöra första tornet så ditt lag får ytterligare pengar. League of Legend är ett strategispel och laget med bäst taktiker snarare än individuella skills vinner ofta.

När det första tornet är förstört börjar mid game fasen, här ändras spelet jämfört med early game. Nu kan man se att champions börjar släppa lite på sina positioner, exempelvis kan top lane spelare gå ner till middle lane eller en bottom lane spelare röra sig upp mot top. Många gånger går laget också tillsammans och letar efter teamfights. Målet med mid game fasen är att ta så många mål som möjligt, exempelvis torn. Precis som tidigare fast med en annorlunda approach.

Late game fasen startas någonstans när de yttre tornen är förstörda. I late game så brukar lagen slåss om Baron Nashor. Baron Nashor är ett monster som spawnas efter ett tag och dödar man den så får man en extra boost. Det laget som vinner duellen om Baron Nashor får ofta den pushen som behövs för att ta sig in i motståndarens bas och vinna matchen. Om det laget som ligger under i matchen lyckas döda Baron så kan dom jämna ut skillnaden i pengar och komma tillbaka i matchen. I late game så är misstagen dyr, dör man i early game så kan i värsta fall förlora ett torn men inte mycket mer än så. Om man dör i late game så kan motståndaren ta vara på chansen och pusha in i basen med ett övertag. Teamfights är också en stor del av late game fasen, där vinnaren får gott om tid att ta sig framåt. Det är också teamfights som är det roligaste för tittaren, när alla 10 spelare drabbar samman och slåss. Den som dödar första motståndaren får ett övertag och vinner ofta slaget.

Sammanfattning: Innan matchen startar får spelare banna och välja vilka champions att spela med. I professionella matcher är detta är en viktig del, men som nybörjare behöver man inte oroa sig för mycket över detta. I early game fasen jobbar spelarna i sina lanes och försöker hitta vägar att få ett litet övertag, för att förstöra första tornet. Mid game fasen börjar efter första tornet förstörts. Här springer spelarna fritt mellan olika lanes och försöker förstöra så många torn och döda så motståndare som möjligt för att ta sig närmare basen. I late game försöker lagen döda Baron Nashor för att få en boost. Ju längre matchen pågår desto dyrare blir misstagen och en död kan resultera i att motståndaren får tillräckligt övertag för att avsluta matchen.

League of Legends World Championship

Det spelas turneringar i League of Legends under hela året men det finns en turnering som betyder mer än alla andra. Den största turneringen inom League of Legends kallas för Worlds och spelas en gång per år. Worlds turneringarna har varit med och format övriga esport turneringar genom att bl.a sälja ut Staples Center i Los Angeles. Nu ser vi att flera stora esport turneringar hålls i stora arenor men Worlds var först att lyckas med detta. I 2018 års Worlds tävlade 24 lag från hela världen om prissumman på nästan 6.5 miljoner dollar, varav vinnarlaget gick hem med över 2 miljoner dollar och Summoner’s Cup. Gruppspelet spelas bäst av 1 karta och utslagsmatcherna, dvs kvartsfinal, semifinal och finalen spelas bäst av 5 kartor. Vinnaren blev kinesiska laget Invictus Gaming som vann finalen mot Fnatic.

Det här är bara toppen av ett isberg, spelet innefattar mycket detaljer som vi inte inte tagit upp här men förhoppningsvis har du fått en övergripande förståelse om vad spelet går ut på och hur det spelas.